• DNHBB
  • DNHBB
 

Zaterdag 12 januari 2013 is het eerste brouwsel in onze brouwerij gemaakt!

 

Als brouwer hoef je niet te rekenen op kantoortijden. Het productieproces kost veel tijd waardoor je vroeg moet beginnen om nog een redelijke tijd klaar te zijn. Dus om 5 uur de wekker en om half 6 begonnen.

20130112.beslag

 

Van tevoren had Kees al goed de handleiding van de brouwketel bestudeerd. Onze brouwketel is namelijk een andere dan de brouwerij waar we eerder ons Uitgeester Duiveltje hebben gebrouwen. Het was wel even een gepuzzel. Het is Tjechische machine, handleiding in het Tjechisch maar gelukkig ook in het Engels.... hoewel.... dit is letterlijk vertaald vanuit het Tjechisch......

 

Kees heeft weer het Uitgeester Duiveltje gebrouwen. Een, voor ons, bekend recept en bovendien is er van alle kanten zoveel vraag naar het Uitgeester Duiveltje dat we eerst een voorraadje willen hebben om iedereen in deze behoefte te kunnen voorzien. Pas als dat goed lukt, zullen we met een volgend bier verschijnen. De recepten en namen voor de bieren liggen al klaar....

 

 

Tussen het brouwen door kwam er een telefoontje van slijterij Vreeburgs uit Uitgeest met de vraag of het Uitgeester Duiveltje, die al afgelopen week is binnen gekomen, al op dronk is. Zijn klanten schreeuwen er om...

Ja, het is op dronk. Dus snel dozen met Uitgeester Duiveltje ingeladen en bij slijterij Vreeburgs bezorgd. Ze waren verbaasd dat we er zo snel waren. Tja, het is maar 5 minuten bij ons vandaan en het kon net tussen de verschillende stappen in het brouwproces door.

 

Ook moest er nog even voor een privé-feestje in café Lokaal in Heemskerk een aantal dozen met Uitgeester Duiveltje worden gebracht.

20130112.inwijden 400

 

 

 

 

Dit maakte alles wel hectisch, er was nauwelijks tijd voor rust. Even een kop koffie en boterham in de hand en maar doorwerken....

 

Het hele brouwproces is heel voorspoedig verlopen. De appartuur werkt uitstekend!

 

De ruimte is nu goed ingewijd en ruikt al helemaal zoals je kan verwachten van een bierbrouwerij. Dit is wat anders dan verschraald bier, als je dat soms mocht denken....

 

 

Ben je de ruimte aan het inwijden Kees?

 

 

 

 

Het bier in wording zit nu in één van gistingstanks en staat lekker te gisten. De eerste test die we een paar dagen later hebben gedaan, beloofd veel goeds!

 

Uiteraard hebben we wel even stil gestaan bij onze eerste brouwdag. Toen aan het eind van de middag alles goed schoongemaakt was, hebben we met een aantal aandeelhouders/vrienden, met een Uitgeester Duiveltje in de hand, getoost op de nu écht eerste start van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij!

 

20130112.mist 800

 

 
 
 

                                                                           

dnhbb logo clean small